Flour Mill – EH Smith

Flour Mill

London

Sun Flour Mill in Bromley-by-Bow is a new mixed-use, residential-led development of 109 units within the Lime House Cut Conservation Area.

Comprising three buildings of one, two and three-bedroom units, with commercial space at ground floor replacing the existing employment use on the site, the scheme sits adjacent to the River Lea and the Lime House Cut canal at the Bow locks. The residential element, which includes 35% affordable, will be managed by the Peabody Trust. The development will also create new public realm and access to the River Lea with improvements to the Limehouse Cut Canal walk.

Allies and Morrison’s building responds to the complex geometry of the site, reflected in the plan and roof form. The buildings are designed with strong references to the riverside warehouse architecture of London with the use of brick, deep reveals, and the close relationship to the water’s edge.

Location: London

Architect: Allies and Morrison

Contractors: Ardmore

Products used on this case study