The Lansby - EH Smith

The Lansby

Wembley Park

The Lansby, designed by Flanagan Lawrence and built by Wates Construction, is located within the heart of the vast new Wembley Park regeneration. The development comprises of a pair of contemporary residential buildings which are situated between Elvin Gardens and Olympic Way, just a few minutes’ walk from Wembley Park Underground Station. These new buildings integrate into the surroundings beautifully and echo the stepped form of the adjacent Flanagan Lawrence-designed Alto building.

From 2004 to the present day, Quintain have been focussing on developing one of London’s largest development schemes, Wembley Park; transforming this long-neglected space surrounding the National Stadium into a vibrant residential, retail, cultural and entertainment area.

With 361 apartments, including 295 Build to Rent homes, The Lansby continues the work of Quintain and Flanagan Lawrence on the ongoing regeneration of this area. Externally the roof terraces and first floor podium gardens, along with 280 generous balconies afford impressive views across Wembley to the Stadium. They also create a series of public spaces for residents, as well as play space for children, which creates a sense of community. The living areas are flooded with natural light, due to the floor-to-ceiling windows. This contributes to the feeling of being enclosed within an oasis of calm.

Working in close partnership with The Bespoke Brick Company, we were delighted to be able to assist Flanagan Lawrence with their brick choice.
After viewing a previous project at the Birmingham Conservatoire, they were drawn to the same white and grey multi-tonal engobed wirecut brick.
A lighter finish across the brickwork element of the façade was desired. A special process was developed to apply extra engobing across the face of the product, during the manufacturing process, in order to decrease the colour and tonal variation.
Thousands of specials in 11 different formats were used throughout the project all fabricated from the parent brick. Pistol bricks were used to return under the projecting podiums, creating a neat and atheistically pleasing edge to the underside. Acute angled specials were also produced to create the pointed edge of the podium, which divides the space between the podium and the main section of the building.

The screen of brickwork gives way to contrasting planes of glazing, which create impressive pillars of brickwork, accented by cantilevered balconies.

EH Smith are proud to have partnered with The Bespoke Brick Company, Wates and Flanagan Lawrence to advise and supply the facing bricks throughout the scheme.

Location: London

Architect: Flanagan Lawrence

Contractors: Wates Construction

Products used on this case study

University of Birmingham Business School

Rugby Free School & Quest Academy