Royal Shakespeare Theatre – EH Smith

Royal Shakespeare Theatre

Stratford upon Avon

The Royal Shakespeare Company has renovated the Royal Shakespeare Theatre as part of a £112.8m Transformation project which included the creation of a new 1040+ seat, thrust stage auditorium which brings actors and audiences closer together, with the distance of the furthest seat from the stage being reduced from 27 metres (89 ft) to 15 metres (49 ft).

The Transformation project also included improvements to the Swan Theatre, the creation of an array of new public spaces, including a new Riverside Cafe and Rooftop Restaurant, a 36-metre (118 ft) observation tower, and improved backstage conditions for the actors and crew. The new theatre is also more accessible to people with disabilities and offers a more comfortable theatre experience.

EH Smith assisted in developing the bespoke brick blend which was then pre-cast in panels by Thorpe Precast.

Location: Stratford upon Avon

Architect: Bennetts Associates

Contractors: Mace / Thorpe Precast

Products used on this case study