Spencer Courtyard - EH Smith

Spencer Courtyard

London

Spencer Courtyard is a collection of five contemporary homes in Finchley, designed by award-winning practice, Kennedy Twaddle. The project has transformed a former timber yard, into a private gated mews, comprising three single-storey houses and two apartments.

The varying mass and volume of the Courtyard, characterised by angular pitched sedum roofs and intricate brickwork, establishes a dynamic visual dialogue, celebrating materiality and craft in a truly modern approach to living.

Wheat-coloured bricks have been used to clad the exterior of the homes and have been double-stacked in some areas to form a textured surface.

Alternating bricks have purposefully been left out of the privacy screens that wrap around the courtyards. As the sun moves across the sky during the day, the perforations create striking shadowplay.

EH Smith assisted the Architects in selecting and supplying a subtly textured and coloured brick to suit the restrained contemporary aesthetic.

“The movements of the shadows give a sense of calm with the ever-changing patterns.”

Location: London

Architect: KennedyTwaddle

Contractors: Lyons & Son

Products used on this case study

St Marks Student Accommodation

Aylesbury Estate - Albany Road