St Paul’s School Science Block – EH Smith

St Paul’s School Science Block

London

This four-storey building creates a new courtyard and entrance to the school and provides 18 state-of-the-art laboratories to replace the existing science department, which academically is one of the best in the country.

The brickwork is built without movement joints using lime mortar, and is massive in its construction: piers provide 450mm deep window reveals, and flat brick arches above are traditionally constructed using 50mm bricks.

EH Smith worked with the Architects to find a brick to give texture and character whilst maintaining a clean modern aesthetic and complement the handset sandstone.

The craftsmanship of Swift Brickwork ensured that the finished article is of the highest possible standard to echo the ethos of the school.

The scheme won a prestigious Civic Trust Award in 2014 and received a RIBA London Award in 2015.

Location: London

Architect: Nicholas Hare Architects

Contractors: Mace / Swift Brickwork

Products used on this case study